November 2017 - jaargang 3 nr 11.kop-nieuwsbrief

geoffrey-madgeGEOFFREY MADGE: Het intrigeert me mateloos wat een uitvoering of een compositie nu eigenlijk indrukwekkend maakt, iets wat je meer dan eenmaal wilt horen. Deze vraag is heel actueel omdat zoveel muzikale ervaringen niet om een herhaling vragen.

Wat is indrukwekkend? Een live opname of een “perfecte” opname die het resultaat is van intensieve editing? Een duidelijke emotionele lijn kan niet worden ontwikkeld met de puzzelstukjes-techniek die we nu hanteren. Wat denken jullie hiervan?

The Young Piano Masters Society. Inmiddels werken Geoffrey Madge (hij was gedurende 30 jaar hoofd van de piano afdeling van het Conservatorium van Den Haag) en Ronald Willemsen (organisatie adviseur) 3,5 jaar intensief samen aan het YPM-Society imago. Toch wordt het meeste werk verricht door de jonge meesterpianisten. Juiste door hun harde werken en de verfijnde inzichten is het moment aangebroken om The Young Piano Masters te vervangen door Piano Masters Society. 

Wij zijn dankbaar dat Jan Wijn van het Conservatorium van Amsterdam bereid is om de officiele invaller van Geoffrey te willen zijn. Beide docenten behoren tot de grootste binnen Nederland en hebben een grote naam in het buitenland.

Het Reght Huys in Westzaan is geheel terecht één van de Top 100 Rijksmonumenten van Nederland. Ronald Willemsen zag de statige trouwzaal en zei met fonkelende ogen: “Kunnen wij samen hier een muziekpaleis van maken? Als jullie ja-zeggen dan zal ik mijn concertvleugel ter beschikking stellen en samen met Gerda van Eerde minimaal eens per maand een concert organiseren met de Young Piano Masters Society. Tevens zullen Gerda en Ronald samenwerken met musici uit het oorspronkelijke "Banne-gebied" (te weten: Amsterdam-Noord, Zaanstreek, de Purmer en de Beemster).  

reghthuys

Om in zo’n trouwzaal muziek te mogen maken is droom van elke musicus. De Bösendorfer concertvleugel was te groot om naar binnen te krijgen en i.v.m. de afspraken met monumentenzorg was het niet mogelijk om een raam te lichten. Maar Gerda en Ronald kwamen met een historisch Heintzman Grand Forte Piano Verticale uit 1936. Met een bijzonder mooie klank en deze piano werd ter plaatse geïntoneerd en is inmiddels in perfecte harmonie met de zaal akoestiek. De Rechtzaal biedt plaats aan circa 60 mensen en intiem/arstocratisch muziekpodium. 

De openbare Banne-concerten worden door Gerda van Eerde en Ronald Willemsen gecoördineerd. De mix van deze unieke locatie, de historische Heintzman piano, de Piano Masters Society en de beoogde samenwerking met de locale musici moet er een "MUZIEKPALEIS" van kunnen maken.

november-concerten

NOVEMBER - CONCERTEN:

 

 3 november 2017

 10 november 2017

 23 november 2017

 26 november 2017

Detail informatie is te vinden op de website: www.ronaldwillemsen.com 

REGHT HUYS in Westzaan - De Japanse pianiste Yukiko Hasegawa, hoboíste Esther van der Ploeg en Rens van Hoogdalem. 

DRIEMASTER in Den Helder - De Japanse pianiste Yukiko Hasegawa, hoboíste Esther  van der Ploeg en Rens van Hoogdalem.

De ZEESTER  in Den Helder  - Gerda van Eerde, Ronald Willemsen en Arie Horst geven hier een Vox Humana concert 

'd ENGELBURGH in Fijnaart - High Tea Concert met de pianist Edzo Bos, Lucia Boeken, Anne Korff de Gidts en Ronald Willemsen

 

ypm         anbi

  CORRIE (F)LUISTERT: Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie - L. van Beethoven.

Enige tijd geleden vertelde een coureur dat hij van kinds af aan elk moment aangreep om op Zandvoort te kunnen zijn. Zo groeide in hem het verlangen om de allerbeste te worden. Op den duur werd dit verlangen zo heftig, dat je zou denken dat hij een obsessie voor dit racen ontwikkelde. Dit duurde voort. maar op het moment dat hij "tot in de kleinste details" het voertuig, de weg en zijn reacties kende kreeg hij "vleugels" en de obsessie maakte plaats voor een diep geworteld vertrouwen. 

De gelovige Matin Luther King had een droom, maar hij schreef ook: Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten. De coureur had ook een droom en volgde zijn innerlijke drang om vele stappen te zetten. Om met vallen en opstaan zijn grenzen te leren kennen. 

Dit geldt ook voor de musici. Er wordt zo hard gewerkt aan de perfecte beheersing van het instrument, de conditie van het eigen lichaam, de zeggingskracht van de geest en muziek. Maar als vertrouwen van de musicus gegrond is dan krijgt hij "vleugels" - Nogmaals wat denken jullie over de uitspraken van Beethoven en de intrigerende vraag van Geoffrey?

 

Wenst u de Nieuwsbrief niet meer te ontvangen?
NIEUWSBRIEF aanmeldingen of afmeldingen gaat via de website van : Ronald Willemsen.