reghthuysPIANO MASTERS NIEUWSBRIEF voor Januari 2018 -  no 4:1                                                                                                                                             

Top musici herintroduceren Kamermuziek in het Reghthuys Westzaan volgens de Oude renaissance traditie.

Wat is er mooier dan luisteren naar een prachtige muziek in het oude Reghthuys in Westzaan. De laatste maanden worden er vele optredens georganiseerd door o.a. de Young Piano Masters Society. Er werd zichtbaar genoten van de pianoconcerten die van een buitengewoon niveau zijn. Het gebouw straalt een verfijnde, eeuwenoude geschiedenis uit. Je waant je er direct in de 18e eeuw. Hoe het publiek, de muziek en zo een omgeving elkaar tot grote hoogte kunnen opstuwen bemerkte ook al onze Koning Willem 1 toen hij tijdens een bezoek aan de Zaanstreek in dit Reghthuys werd getrakteerd op clavecimbel- en pianomuziek.

De Muiderkring was een vermeende groep van letterkundigen en geleerden die regelmatig zouden zijn samengekomen voor literaire en muzikale avonden op het Muiderslot in de periode dat gastheer P.C. Hooft er woonde. In de jaren van de Wederopbouw en de restauratie van het Muiderslot na de tweede wereldoorlog vonden er op het slot liefdadigheidsconcerten plaats en lezingen van harpiste Rosa Spier, zangeres Gre Brouwenstijn en acteur Jan Musch. Het succes hiervan werd de structurele basis voor een Muiderkring in de geest van P.C.Hooft. Een mooie geschiedenis die ook in het Reghthuys weer tot leven wordt gebracht. De prachtige ambiance nodigt uit tot waardevolle samenkomsten en verrijking van geest en Gerda van Eerde en Ronald Willemsen willen deze traditie graag vernieuwen.

Een stukje geschiedenis; Het ontwerp van het Reghthuys is van de Amsterdamse architect en filosoof Johan Samuel Creutz. Van oorsprong van Duitse komaf en hij was korte tijd bouwmeester in Amsterdam. Via allerlei omwegen is hij tijdens de Napoleontische oorlog in Rusland terecht gekomen en daar ook overleden. De Russische Bariton klanken en het onlangs gegeven concert van het koor Soglasje zou hij waarschijnlijk zeer gewaardeerd hebben. Creutz kreeg de opdracht tot ontwerp van een gebouw dat classistisch moest zijn, heel modern in die tijd. Het gebouw zit vol met verwijzingen naar de oudheid. U vindt in het gebouw afbeeldingen van Minerva, godin van de kunsten en de ambachtslieden. De keizer Justianus die als eerste gelijkheid voor rechtspraak afkondigde.  Overal waar je kijkt zie je verwijzingen naar bestraffingen:  de zweep, het dragen van een hoed staat voor waardigheid, het serpent voor gevaar en een spiegel voor zelfkennis. Creutz had een ontwerp klaar voor een monument twee keer zo groot als het huidige. De vierde Engelse oorlog gooide roet in het eten, de economie liep terug. Ook toen kende men het woord al: spaarzaam op afmeting.

Het Reghthuys heeft maar 28 jaar haar functies als rechtbank, secretariaat voor de weeskamer en het ijkwezen uitgevoerd (1783-1811) De Franse overheerser Napoleon heeft er direct een einde aan gemaakt. Het oude regime was aan vernieuwing toe vond hij. Ver van bevoorrechte adel en stoffige kerkelijke instanties. In het Reghthuys werd toentertijd alleen civielrecht gesproken. Dit is te zien aan de beeltenis van Vrouwe Justitia die niet is geblinddoekt. Van 1816 tot aan 1974 de samenvoeging van diverse gemeenten tot Zaanstad heeft het Reghthuys voor de gemeente Westzaan dienst gedaan. Het polderbestuur, mede-eigenaar van het monument, heeft tegen een som geld (Hfl.2541,--) afstand gedaan van haar rechten op het gebouw.

Een dieptepunt uit de geschiedenis: in september 1820 wilde het eerder genoemde polderbestuur het Reghthuys afbreken. Het was de Gouveneur van de Koning Jhr. Mr. van Tets van Goudriaan die het gevaar voor sloop heeft weten af te wenden. Een onvoorstelbaar mooi stuk historie is bewaard gebleven.

Dankzij de samenwerking met The Young Piano Masters Society en de bezielende ondersteuning van Gerda van Eerde en Ronald Willemsen kunnen we de meest prachtige muziek beluisteren. Top muziek, een top ambiance en in een tot de Top Honderd behorend monument van Nederland.  Als u meer wilt weten klikt u op de link "Ronald Willemsen" onderaan deze nieuwsbrief.

soglasije-reghthuys

Tijdens de jaarlijkse Winterfair in Westzaan zong het kamerkoor SOGLASIJE o.l.v. Serge Latechov een aantal Russische liederen. In de zaal waren geen zitplaatsen meer en in de royale hal stonden de mensen geduldig het gehele concert te luisteren. Dit koor gaat eind maart op Rusland-Tour.

 

 REGHTHUYS programma JANUARI, FEBRUARI EN MAART 2018 

reght-huys-2018-1kw 

12 januari 2018 - Reghthuys. Uw gastvrouw Gerda van Eerde ontvangt de meesterpianist JOHANN MARKEL. Johann staat bekend om zijn verfijnde pianospel. Hij behaalde ook een mastersdegree voor begeleiding. Ter afwisseling van zijn solospel hoort u hem deze avond ook als begeleider van enkele opera/musical-werken met uw gastvrouw.   

28 januari 2018 - Reghthuys. Uw gastheer Ronald Willemsen ontvangt de Franse meeterpianist JULIEN BROCAL en de meester celliste LIDY BLIJDORP. Dankzij de weldoenster van Tsjaikovski (gravin von Meck) ging Debussy naar Rusland. Debussy overleed in 1918 een goede reden om met werken van hem, Tsjaikovki, Glinka en Hilarion te komen. Tijdens de 2 laatst genoemde werken hoort u uw gastheer terwijl hij door piano en cello zal worden begeleid.

15 februari 2018 - Reghthuys. Uw gastvrouw Gerda en gastheer Ronald ontvangen de pianist XAVIER BOOT en de in Albanië geboren componist/cellist RUBIN KODHELI. Xavier is de eerste afgestudeerde klassiek pianist met een masterdegree Live Electronics (Conservatorium van Amsterdam) op zak. Rubin is een gevierde, veelzijdige, alles overstijgende creatieve rebel. Deze componist - cellist weet telkens weer met een intrigerende sonische collage het publiek te verrassen en te boeien. De wereldberoemde Philip Glass en Rubin staan samen op vele grote podia. Het is nog onbekend of uw gastvrouw en/of uw gastheer deze avond nog iets met hen zullen zingen.

9 maart 2018 - Reghthuys. Een avond vol ROMANTIEK samen met de meesterpianist ERWIN WEERSTRA. Ook tijdens deze avond zullen uw gastvrouw Gerda van Eerde en gastheer Ronald Willemsen er alles aan doen om u een heerlijke avond te bezorgen. 

ambi-corrie-flluistertkopie

 

 

 

 

CORRIE (F)LUISTERT: Als twijfel en vurig verlangen elkaar gaan versterken kan mystiek worden geboren. Er zijn veel voorbeelden van vurig verlangen: sportprestaties, muziekverfijning, het aanleggen van een verzameling of mogelijk zelfs een verlangen om het leven te doorgronden. 

Een levenskunstenaar weet dat voor diepe inzichten een vrije geest noodzakelijk is. Aanvankelijk helpt de ego bij het verdiepen, maar er komt een moment dat overgave de kracht tot verdieping is geworden. Dan lijken de ogen bij elke stap meer te gaan glanzen. Is dat mystiek of een geloof overstijgend weten?

Een goede vriend is vorige maand overleden en tot het laatste moment was zijn verlang er op gericht om in elkaar het hoogste te willen aanraken. Zijn ogen glansden.... zacht en omarmend. Op zijn crematie zong een mannenkoor: Zuivere liefde edele mildheid, onbaatzuchtigheid en trouw. Waarden die bouwen aan een "levend Godsgebouw". Hij was een vraagbaak i.v.m. zijn diepgewortelde transportkennis, maar het was vooral heerlijk om zijn vriend te mogen zijn.

 

Wenst u de Nieuwsbrief niet meer te ontvangen?
NIEUWSBRIEF aanmeldingen of afmeldingen gaat via de website van : Ronald Willemsen.