NIEUWSBRIEF voor september 2019

petersburg2

De belangrijkste verkeersader van de mooie stad St. Petersburg is de Nevski Prospekt. Naar voorbeeld van het Amsterdamse stadsplan liet Peter de Grote deze immense straat lopen van het Alexander Nevski klooster tot Admiraliteit. Langs deze weg is alles te vinden: de kerken met gouden daken, bijzondere theaterzalen, de musea, andere bezienswaardigheden en de culturele events. Kortom overzichtelijk en bijzonder. Op een avond keek ik kilometers ver lang deze verkeersader; ik stond zo’n 45 minuten te kijken naar het licht van de beroemde white-nights.

Het kamerkoor Oktoich was het enige koor uit West Europa dat meedeed aan dit koren-concours en we stonden op de mooiste podia met koren uit de Krim, Siberië, de Oekraïne, Rusland zelf. Het jeugdkoor uit de Krim was de terechte winnaar. Hun geluid was mooi, helder en transparant. Het gelaat van hun dirigent was strak en onbeweeglijk, maar zijn ogen spraken boekdelen en zijn gebaren waren klein en vrijwel onzichtbaar. Dankzij de concentratie van deze jonge zangers waren ze één met hun dirigent en dat ontroerde mij. Later bleek dat zij 4 maal per week studeren met 2 dirigenten en een repetitor. Dus dat Oktoich de 3de prijs kreeg is een bijzondere prestatie! En de jury heeft besloten om dit jaar een speciale prijs voor “liturgische expressie van Orthodoxe muziek” uit te reiken en deze prijs ging naar Oktoich. De andere koren zongen perfect, maar toen wij deze prijs kregen dacht ik aan Gustav Mahler. Hij zei “Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten, maae er achter”. En als je de ontroerde ogen van onze dirigente ziet dan ga je als koor anders zingen en wellicht hoort de jury iets met het hart wat zij mogelijk met het oor niet kunnen horen. En dat alles gebeurde op het podium van de beroemde State Capella, de plek waar de meester D. S. Bortnjanski jaren heeft gewerkt, en op andere grote podia.

Op 15 en 17 november is Oktoich o.l.v. Aliona Ovsiannikova en de cellist Allar Kaasik in Amsterdam te horen in de Uilenburgersjoel en de Hermitage.

In navolging van het Mantelzorgconcert in de Oosterkerk in Hoorn samen met de Byzantijnse koren Indrik/Bjerjozka o.l.v. Sergé Latichev en het Shantymen Kaap Hoorn o.l.v. James Zwaag volgt er nu op 20 september een Mantelzorgconcert in Den Helder. Met het Nieuwedieper Visserskoor.

mantelzorgsept

De pers heeft geweldig gereageerd. Berichten in het Helderse Courant (NHD), Schager Courant (NHD), NHD regio Wieringen, Helders Weekblad en wat huis aan huisbladen. Een daarvan schreef:

DEN HELDER –Shanty-achtige nummers, sacrale-, wereldmuziek, bekende musicalnummers tot de grote finale; dit concert is de top aan variatie”, zegt organisator Ronald Willemsen enthousiast. De uitvoering is een gratis cadeau aan mantelzorgers uit de Kop van Noord-Holland.

De Morgensterkerk, Drs. F. Bijlweg 9 in Den Helder, is op 20 september het decor voor een bijzonder concert. Het is een blijk van waardering voor het goede werk van mantelzorgers dat Ronald Willemsen zelf ervaarde bij het recent overlijden van zijn vader. De dank in het muzikale hart van de bariton is echter zo groot dat hij 500 zitplaatsen heeft gereserveerd voor de doelgroep.

Stille krachten Het ontroerde mij tot het bot toen ik met eigen ogen zag hoe liefdevol mantelzorgers omgingen met mijn vader in zijn laatste levensfase. Hij werd verzorgd in De Zeester in Den Helder. Mantelzorgers zijn echter vaak stille krachten achter de schermen. Toen ik hun inzet zag, wilde ik één ding terugdoen:  ze verwennen met het mooiste wat ik kan doen: met mijn zangstem.” Het leven van Ronald Willemsen staat in het teken van de klassieke muziek. Hij zingt regelmatig buiten de landgrenzen, met name in Rusland. Door zijn indrukwekkende stem en variatie in toonhoogtes, ligt de vergelijking met de Russische zanger Ivan Rebroff voor de hand. Vanaf 1996 zet de in Amsterdam woonachtige zanger zich onbezoldigd in voor charitatieve doelen.

Visafslag Mijn jeugd en tienertijdheb ik doorgebracht in Den Helder”, herinnert hij. ,,Ik zat in Alkmaar op de MTS en werkte op vrijdag en zaterdag op de visafslag om een centje bij te verdienen. Muziek speelde toen al een rol in mijn leven. Zo zong ik op 19-jarige leeftijd mee in het Nieuwedieper Visserskoor. Hoe mooi is het dat ik dat nu op 65-jarige leeftijd weer mag doen!”

De hernieuwde samenwerking en het idee voor dit concert werd geboren toen Ronald als gastsolist wasgevraagd voor de komende kerstconcerten van het Visserskoor. Ronald heeft echter nog een talent: hij weet door zijn inzet en enthousiasme dingen voor elkaar te krijgen waar je van denkt ‘hoe kan dat?’ Want een gratis toegankelijk concert organiseren voor 500 man, prachtige locatie regelen én de medewerking van een 50 man sterk topkoor, plus de nodige solisten, lukt niet iedereen. Er is wel een tipbox ter dekking van de onkosten. Is er een surplus dan zullen er andere mantelzorgconcerten georganiseerd worden en wanneer er bedrijven zijn die de gasten een drankje of hapje willen aanbieden. Voel u vrij, want we zullen het met grote dankbaarheid doorgeven!

Morgensterkerk. Dit kan alleen dankzij de medewerking van de muzikanten. En bijvoorbeeld het bestuur van de Morgensterkerk. Plus de inzet van mantelorganisaties Omring, stichting Vrijwaard, Zorggroep Tellus en het Mantelzorgcentrum. Via deze kanalen hebben we de uitnodiging aan de mantelzorgers gestuurd. Maar er zijn 500 plaatsen te vergeven. En dus kunnen er meer mensen genieten van dit gratis concert. De aanmelding exclusief voor mantelzorgers is tot 13 september. De dan resterende stoelen zijn voor andere belangstellenden, licht Ronald toe. 

Programma. Wie vrijdag 20 september 19.30 uur de kerk is binnengestapt, wacht een zeer gevarieerd programma. Zonder de nodige muzikale verrassingen te verklappen, kan de muziekfan in ieder geval vijf blokken van ieder vijf nummers verwachten. In ieder blok zit de nodige variatie. Speciale aandacht is er voor de Amazing Grace uitvoering in het sacrale blok. Organist Arie Horst heeft een bewerking voor orgel en zang gemaakt waarbij de toeschouwer het gevoel krijgt alsof het wolkendek openbreekt waarbij het nummer in een stuwende, opbouwende wijze door solisten en koor wordt uitgevoerd.

‘Podiumbeest’ ,,Maar we brengen ook vrolijke liederen uit populaire musicals, meezingnummers (soms met een knipoog naar het origineel uitgevoerd). Aan mezzo sopraan Gerda van Eerde hebben we een goede. Naast haar prachtige stem is ze ook een ‘podiumbeest’, lacht Ronald. Naast het Nieuwdieper Visserskoor onder leiding van Alfred de Jong, zingen Gerda en Ronald en de begeleiding doen Leo Paliczova pianiste en organist/pianist Arie Horst.

Kaarten niet-mantelzorgers. Tot 13 september kunnen uitsluitend mantelzorgers reserveren. Dat kan via de website www.ronaldwillemsen.nl (klik op de poster en de vrijkaarten zijn digitaal verkrijgbaar). Na 13 september zijn de overgebleven kaarten beschikbaar voor iedereen in of buiten de regio.

Concerten in de maand september 2019.

6 sept – 12.15 Inloop Concert in de Papegaai, Kalverstraat 58 Amsterdam - Sacrale zang met Jan Kloosterhuis/orgel - Ronald heeft dit maandlijkse concert laten vervallen i.v.m. tijdsdruk.

6 sept. – 14.30 besloten Bewoners Concert Zeester– Den Helder - Luchtige lichte muziek met Gerda van Eerde/sopraan en Arie Horst op de piano.

14 sept – 19.00 uur  Kerkdienst met Pastoor P. Vlaar en het NHBM o.l.v. Sergé Latychev - St. Franciscus Xaveriuskerk,  Kwakerspad 3, 1601 AS te Enkhuizen

15 sept – 11.00/12.00/13.00 uur Monumentendag Reghthuys Westzaan - drie openbare studie blokjes (elk van ca 20 minuten) met de componist/pianist George Beentjes GvE en RW.

20 sept – 19.30 uur Mantelzorg Concert in de Morgensterkerk. In Den Helder met het Nieuwedieper Visserskoor o.l.v. Alfred de Jong.

22 sept – Besloten verjaardagsconcert in het Reghthuys Westzaan. Gerda en Ronald vieren hun verjaardag. Na een kort concert is er een en open podium. Instrumentalisten en vocalisten worden gevraagd bladmuziek mee te nemen en desgewenst kan de jonge Bulgaarse meesterpianist Ivan Pavlov hen begeleiden.