Dierbare lezers,  in deze vreemde tijden is het moeilijker om verbondenheid te ervaren. Als Russisch Nederlands Vocaal Sextet willen wij in elk geval graag aan u denken en muzikaal verwennen. In deze nieuwsbrief treft u een aantal mooie kerstnummers aan, die wij recent hebben opgenomen. Een kerstcadeautje. En als u vrienden/kennissen hebt die een opkikker kunnen gebruiken, stuur dan deze nieuwsbrief door. Een klik op de blauwe, onderstreepte tekst brengt u naar het betreffende "Kerstpareltje" op Youtube.

I wish you a merry Christmas (traditional). In deze versie hoort u alle leden van het Russisch Nederlands Vocaal Sextet (RNVS) soleren. Edzo begint in het Engels te zingen en speelt "I wish you a merry Christmas" . Dan zingt Ronald "Ik wens u een hart vol vrede, ik wens u een zalig kerstfeest, ik wens u ook veel gezondheid en een heel gelukkig jaar" in het Nederlands en daarna zingen Elena en Thomas "We wish you a merry Christmas" in het Russisch en tenslotte wensen Irina en Igor (in het Engels) al het goede toe voor het nieuwe jaar. Opname in de PKN-kerk Binnenwaal op IJburg.

Stille Nacht (Franz Gruber) Irina Plyassova en Elena Bazhenova als a capella duo. Lettend op de toonhoogte van de liederen zoeken we telkens naar de mooistestem combinaties binnen het Sextet. Wat een genot om met zes goede solisten te mogen samenwerken. Luister zelf maar naar de engelenzang van onze vriendinnen. Silent night, holy night.

Once in Royal David's CityIrina, Igor en Edzo op de piano. Deze opname is ook gemaakt in de PKN-kerk Binnenwaal op IJburg.

OPEN HOFKERK: De integrale uitvoering van de kerkdienst is te beluisteren op kerkdienst gemist. U dient zich aan te melden en dan krijgt u een bevestigingsmail. Daarna kunt u inloggen op Aalsmeer/ Open Hofkerk / kerstdienst 25 december of opname 22 december.
Er is een compilatie gemaakt van de uitgevoerde zangstukken. Deze is te beluisteren via Youtube op: "Kerstconcert/Dienst Open Hofkerk/Aalsmeer - Russisch Nederlands Vocaal Sextet".

Hoort de kerstklokken klinken (traditional). Kerstklokken klinken op de piano, dan hoort u Igor als trompettist en als bariton solist. De toonaard is zo gekozen dat 2 bas/baritons kunnen "glanzen" en dat is wat Igor en Ronald doen. In dit fragment doen zij dat met begeleiding van Theo Griekspoor (organist/pianist)

Cantique de Noël (Adolph Adam). Dit is de "generale repetitie versie" i.p.v. de officiële omdat Elena niet op de uitvoering kom zijn. Dus hier hoort u "Minuit, chrétiens, c'est l'heure solennelle" gezongen door Elena Bazhenova. Via een tussenspel introduceert Theo Griekspoor Ronald Willemsen en hij zingt de Engelse versie. Het slot  "Oh, night divine, oh night, oh night divine"  galmen door de Open Hofkerk in Aalsmeer. 

t'Is geboren het goddelijk kind (Franse traditional) a capella gezongen door Irina en Thomas. Na het eerste deel gaat Irina door met I need Thee every hour (Robert Lowry) in het volgende deel zingt Ronald de melodie, Irina een bovenstem. Hier hoort u Theo Griekspoor als organist.

Mix van de Kerstliederen in de Open Hofkerk in Aalsmeer

O Kerstnacht schoner dan de dagen (Jan van Biezen). Hoe kan Herodes 't licht verdragen dat in uw duisternisse blinkt. Een zeventiende eeuws kerstlied geschreven door Joost van den Vondel. Dit wordt gezongen door Thomas Vets. Geniet van de manier hoe hij de oude tekst weet "af te stoffen".

In the Bleak Midwinter (Gustav Holst). Het orgel speel een liggend kwint akkoord en je voelt de kille winterkoude. Irina en Thomas zingen verstillend en sereen.

Het is heerlijk om muziek te mogen maken, maar dat wij dit nu ook op deze manier delen komt ook door onze trouwe bezoekers. Eén van hen schreef: "Wat een rijkdom, het ontstaan van Het Russisch Nederlands Sextet dit jaar, een combinatie van geweldige muzikanten. Ook jullie kerstliederen brengen troost en bezinning in deze contactarme tijd, ze zijn prachtig. Mooi opgenomen, in eenvoud, dat maakt ze zo toegankelijk voor iedereen. Muziek die je bij je draagt en elk moment kan beluisteren en in je hart meedragen, dank je wel.

Graag nodigen wij u uit om ons te volgen op Facebook. Als u dat wilt dan kunt u hier klikken .
Wilt u als eerste op de hoogte zijn van nieuwe Youtube clips dan kunt u hier klikken.

We hopen dat u hiervan geniet!

Irina Plyassova, zangeres (sopraan), zangpedagoge, piano-docente en uitvoerend musicus. Heeft haar Bachelor- en Masteropleiding voltooid aan het Nationaal Kazachstan Conservatorium of Music in Alma Ata Kazachstan. Daar gingen 4 jaar muziekschool en 4 jaar Muziekcollege aan vooraf.
Irina is thuis in de muziektradities binnen de Volksmuziek, Orthodoxe kerkmuziek en kent de geheimen van diverse opera-culturen. Irina weet de bestaande vormen op een natuurlijke manier te transformeren en te herschikken. In haar uitvoeringen winnen de composities aan diepte omdat ze de krachtige elementen van de diverse muziektradities subtiel in elkaar weet te integreren. Zij maakte arrangementen t.b.v. een productie van de solo-opera "La Voix Humaine”.

Elena Bazhenova, zangeres (mezzosopraan), koordirigent, zangpedagoog, piano-docente en uitvoerend musicus. Volgde haar conservatoriumstudie aan de beroemde Gnessin Staatsacademie voor Muziek in Moskou. Deze ras-entertainer specialiseerde zich in Russische folklore, opera en populaire muziek. Elena wordt ook vaak als soliste of “gangmaakster” ingehuurd. 
Elena kreeg de eer om te zingen in het ensemble “Russian Song” onder leiding van de bekende musicus Nadezhda Babkina. Met dit ensemble heeft Elena opgetreden over de hele wereld, van Ierland tot Australië en van Alaska tot Japan gedurende tien jaar. Zij zingt klassieke aria’s, romances, Russische Volksmuziek, zigeunerliederen en jazz. Danst en trad o.a. op met vele orkesten, onder meer met Het Kremlin Orkest.

Edzo Bos, tenor, pianist, componist, dirigent en uitvoerend musicus. Edzo behaalde zijn Bachelor- en Master als klassiek pianist aan de conservatoria van Groningen en Genève. Hij studeerde cum laude af. Tevens behaalde hij zijn diploma ‘’applicatieopleiding koordirectie voor vakmusici’’ aan het conservatorium van Utrecht. Hij won de 3de en later de 1ste prijs op het Prinses Christina Concours (regio Noord) en was laureaat van de Harten Aas Trofee (Prins Claus Conservatorium).
Edzo maakte als solist of samen met anderen tournees naar: de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Hongarije, Verenigde Staten, Rusland, Turkije en diverse Europese landen. China, Egypte en Canada staan gepland voor 2021. De programmering van het stuk "Jabber" op Broadway kon i.v.m. Corona helaas niet doorgaan. Hij is een gepassioneerd kamermusicus en liedbegeleider en staat regelmatig zelf op de bok.

Voel u vrij om deze nieuwsbrief naar uw vrienden en geïnterseerden door te sturen. En als u locaties weet waar men het Russische Vocaal Sextet zou willen laten horen noem het ons.

 

 

 

Thomas Vets, tenor/danser en expressie kunstenaar. Thomas rondde zijn studie aan de dansacademie in Tilburg in 1999 af. Hij werd opgeleid in dans, zang en acteren en heeft vervolgens meegewerkt in verschillende theaterprojecten. Techniek, passie en fijngevoeligheid voor kleurnuances vormen de basis van zijn bijzondere tenorstem.
Thomas zong en danste zowel kleine of grotere rollen in dans/zangprojecten. Maakte ook deel uit van de cast van grote musicals zoals: Anatevka, Chorus Line, Elisabeth en Crazy for You tot Zoals de koning danst en The House of Fear en De roep van de Kinkhoorn.

Igor Iofe, docent, trompettist, componist en zanger (bariton) uit Tasjkent (hoofdstad van Oezbekistan). Igor studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde daar zijn Bachelor en volgde masterclasses.  Parallel aan zijn studie Klassieke Compositie studeerde Igor Composing Music for Film en behaalde zijn Master Composing for FIlm.
Zijn composities werden op diverse podia in Nederland uitgevoerd en zijn arrangement voor het Joint Venture Percussion Duo werd in de Verenigde Staten uitgevoerd. Verder schreef hij muziek voor verschillende films en filmfestivals. Igor is als docent verbonden aan de Pushkin Russische taalschool en is daar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de creatieve kant van jonge kinderen.

Ronald Willemsen, consultant, filosoof en zanger (bas) had les van Wout Oosterkamp (Sweelinck Conservatorium/Amsterdam). Sinds 2016 werkt Ronald intensief samen met de Russische zangpedagogen: waaronder de SEXTET-sopraan Irina PlyassovaByzantijnse geheimen leert hij ook van: Sergej Latychev en Aliona Ovsiannikova. Zijn warme diepte en grote stembereik leveren hem recensies op met kwalificaties als “de Nederlandse Rebroff”.
Ronald zong als gastzanger in diverse opera’s/operettes en werd regelmatig als solist ingehuurd bij de diverse koren. Stond als bassolist op podia in Rusland, Polen, Turkije, Azië en met de cantate "Oneindige Schepping" van Wim Westerveld stond hij op de grote podia in Nederland. Zong in 1996 in het Amsterdams Concertgebouw de Liebeswalzer van Brahms (kwartet met 4 handen pianobegeleiding). In 2004/2006 zong Ronald (7x) de basaria's uit de Crucifixion van John Stainer t.b.v. War Child.

Theo Griekspoor is tijdens deze concerten de gast organist/pianist.Theo is de vaste organist/organist in de Open Hofkerk in Aalsmeer. Vanaf zijn vijftiende jaar werd hij aangenomen als privé-leerling van de Amsterdamse organist Piet van Egmond. Toen hij tweeëntwintig jaar werd vervolgde hij zijn lessen bij de Haarlemse organist Nico Waasdorp. Tijdens deze amateur periode behaalde hij twaalf maal een prijs met het meedoen aan amateur-orgelconcoursen. Na deze periode werd begonnen met de studie muziektheorie alwaar hij met goed gevolg staatsexamen voor deed, deze opleiding verkreeg hij bij Jaap en Coby Spigt te Amsterdam. Voor de praktijk vakken orgel werd hij aangenomen als leerling aan het conservatorium te Alkmaar, alwaar Jos van der Kooy zijn leraar werd. De praktijklessen vonden grotendeels plaats in de Amsterdamse Westerkerk. In 1993 slaagde hij aan bovengenoemd conservatorium voor het diploma “ Docerend Musicus”.